Hembygdsföreningen


Vår förening vill väcka intresse för hembygden och värna vårt kulturarv. Föreningen bildades 1952 och har idag ca 150 medlemmar.


1974 kom S Kedumsboken ut. Det är en gedigen beskrivning av vår socken, dess historia och utveckling.

S Kedumsboken II kom ut 1999. Den innehåller bland annat torpinventeringen som gjordes på1980-talet och ett register till den första Kedumsboken  mm.

Båda böckerna finns fortfarande att köpa.
Priset för S Kedumsboken är 130:-
Priset för S Kedumsboken II är 150:-

Till vårt 50-årsjubileumsår 2002 gav vi ut en almanack med både äldre och nyare bilder från Arentorp.  
Hembygdsföreningen har samlingar i församlingshemmet och kyrkstallet, dessutom sköter föreningen Isaks backe, en idyllisk grillplats vid Kedumsberget.
Under flera år har vi ordnat bygdevandringar och resor.
2006 utvidgades också samarbetet med intresseföreningen och sportklubben då vi satsade på att ge ut Kedumsbladet tillsammans.

Vill du bli medlem och stötta vår förening? Medlemsavgiften är endast 50 kr/år/person.  Vårt bankgironummer är 402-7538.


Fler kontaktpersoner finner du under "Kontakta oss".

Länk till Västergötlands hembygdsförbund 


Länk till lantmäteriets historiska kartor    Här kan du söka efter gamla kartor från Södra Kedum


Bygdevandring i 28/5-07.

För en gång skull regnade det inte när hembygdsföreningen ordnade en bygdevandring. 35 personer samlades vid badsjön där Kerstin Larsson hälsade välkommen. Hon berättade om Herregården som på 1500-1600 talet var ett säteri och ägdes av olika adliga personer bla annat en Lindelöf av Kiedom, vars gravhäll finns bevarade vid S Kedums kyrka.

1762 var ett avgörande år för gårdens historia då tre bönder köpte var sin del av Herregården för 1300 daler. Fortfarande, nästan 250 år senare bor ättlingar kvar och brukar jorden, 9 generationer! Under åren har gårdarna delats och slagits ihop men som mest har det varit 7 gårdar och sedan 1980 finns 8 bostäder i Herregårdsraden. Åkermarken ägs av tre jordbrukare. Många tidigare och nuvarande invånare deltog i vandringen och bidrog med minnen om människor, djur och händelser som varit. De berättade om hur man hjälptes åt med allt arbete men också hur man varit på julkalas hos varandra.

Det berättades också om bebyggelse som försvunnit, bla annat soldattorp som legat i närheten av vägen Arentorp-Tumleberg, och om fornfynd som hittats i samband med att man tagit grus upp emot Långeberget.

När vi sedan vandrat genom hela raden gick vi tillbaka till badsjön och drack vårt medhavda kaffe.

Senast uppdaterad: 25 Mar 2015 kl 20:24